2010. február 15., hétfő

Őshonos fáink - Vadalma



Népies neve: vackor, vadóka.
A vadalma erdős, bokros részek, legelőszélek magányosan élő fája. A nemes almának - mely Szabolcsban tömegesen termő, de az egész ország területén otthonos - az őse, illetve szülőanyja.


Kis termetű fa, mintegy 10 méteres, többnyire görbe. Koronája szabálytalan, szinte áthatolhatatlan, ágai rövidek. Levelei 4-8 cm hosszúak. Virágai kívül piroslók, belül fehérek. Lombfakadással egy időben, áprilisban virágzik.

Rövid életű (30 -40 év), mérsékelt növekedésű fa.

Vitamindús termése apró, általában zöld, esetleg pirossal bemosott, nagyon fanyar és kemény húsú alma.



Nyersen nem ehető, de a belőle készített mártás kitűnő kísérője a húsételeknek, savanyú íze miatt a zsírosabb és vadhúsok ízesítője, de kompót, gyümölcskocsonya és gyümölcsbor is készíthető belőle.


Kérd meg édesanyádat, nagymamádat, hogy együtt készítsetek vadalmaszörpöt!

Vadalmaszörp

Hozzávalók: 4 kg alma, 2 dg cukor, 5 g törött fahéj, 3 db citrom leve, 1 db citrom héja, 5 g szegfűszeg.
A legjobb ízű szörpöt félig érett vadgyümölcsből nyerjük. A megmosott, meghámozott vadalmát ketévágjuk és zománcozott edénybe téve annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Közepes tűzön felfőzzük, míg a gyümölcs teljesen meg nem puhul, szét nem fő. Majd edénnyel együtt középlangyos helyiségben elhelyezzük. Két-három napig állni hagyjuk. Utána ruhán keresztül lecsurgatjuk a levét, átnyomkodjuk a masszát. Ugyancsak zománcozott edényben egy-két dl víz hozzáadásával felfőzzük a cukrot. A felfőzött cukrot olyan arányban vegyítsük az almaléhez, hogy 1 literhez 7 dl cukorlé jusson. Az összevegyített levet ismét feltesszük forrni, beleöntve a fahéjat, citromhéjat, szegfűszeget, citromlevet.


Mintegy fél órai foralás után szűrőn ismét átszűrjük, és üvegekbe öntjük. Erősen ledugaszolva sötét helyen sokáig tárolható.

Nincsenek megjegyzések: