2009. október 26., hétfő

A fa a történelemben


Meleget ad és menedéket nyújt


A legelső emberek számára az erdő a fákkal nélkülözhetetlen menedéket jelentett, az életben maradást biztosította




Nagyon korán rájöttek arra, hogy a fából kunyhókat lehet építeni, amely védelmet ad a földön is. A viharok során a villám meggyújtotta a fát, ami nélkül az ember nem ismerhette és őrizhette volna meg a tüzet.

Márpedig az ember a tűznek köszönheti, hogy kiemelkedett a vadon élő állatok közül.


Az első fegyverek és első szerszámok



Az első bunkósbot, amely önvédelemre szolgált, fából készült. Ugyanígy a lándzsa, amelyet tűzzel hegyeztek ki, hogy segítségével messziről elérjék és leöljék a táplálékul szolgáló állatokat.




Az első kerekek


A kerék feltalálása előtt az egyiptomiaknak csak úgy sikerült arrébb mozdítaniuk a piramis építéséhez szükséges hatalmas kőtömböket, hogy farönkökön görgették őket. És az első kerék talán nem egy fatörzsből levágott deszkakarika volt?


A papír forradalma

Ha maga a papír szó a papirusz szóból ered is - ez egy Nílus-menti növény, amelynek szárából az ókori egyiptomiak lapokat készítettek -, a papír kínai találmány.

Krisztus után 105-ben, Hoti császár uralkodása alatt a mezőgazdasági minisztermel. Tsai-Lunnak régi rongyok és főleg péppé zúzott fakéreg segítségével sikerült elkészítenie az első papírmasszsát.

Ezt átszitálták, kiszárították és így vakító fehérsésgű lap keletkezett.

Ma a papíripar nem közvetlenül az erdő fáit használja fel, hanem a fűrésztelepek hulladékait és a faritkítások termékeit (ezek olyan favágások, melyek levegőhöz juttatják az erdőket, és így elősegítik a fák növekedését.)

Nincsenek megjegyzések: