2010. január 21., csütörtök

A tarsoly



Viseletünk szerves része volt a tarsoly, mely csak a magyarokra volt jellemző. Övre akasztva hordták. Anyaguk szövet, nemez, leggyakrabban bőr.
Tűzszerszámok és apróbb készségek tárolására szolgált. A tarsoly fedelét gazdagon díszített sokszor aranyozott réz vagy ezüst lemezzel borították. Használtak azonban nagyon egyszerű vaslemezeket is. Az ún. honfoglaláskori leletek között számos csodálatos díszítettségű tarsolylemez került elő. Eddig 26 megtalált tarsolylemez rekonstrukcióját ismerjük.


Hogyan készítsünk tarsolylemezt?
Lágy vörösréz lemezt vásárolunk 30 cm-es szélességben. Az elképzelt formát, rajzolatot pauiszpapírra átrajzoljuk. Egy kemény gumilapra helyezzük a rézlemezt, rá a pauszpapírt, és egy rajztűvel a mintát finomat átnyomjuk a rézlemezre. Most jön a titok, amit nem szabad elfelejtenünk. A rézlemezt vékonyan beolajozzuk, hogy a rajztű csúszását, pontos íveléseit segítsük ezzel.

Először szemből berajzoljuk a forma körvonalait. Megfordítjuk és hátoldalról domborítunk. A minta bonyolultsága szabja meg a fordítások sűrűségét.


forrás: Arany Tarsoly

Nincsenek megjegyzések: