2009. december 9., szerda

Védd a madarakat!

Jön a tél! Hamarosan itt lesz az első hó.

Télen a rovarvilág gyakorlatilag eltűnik. Az áttelelő petecsomók, bábok, hernyófészkek nem képesek pótolni a szabadban élő madarak táplálékigényét.
Ezért december elejétől február végéig etessük őket!


Előbb nincs szükségük rá, ha mégis etetjük őket, akkor nem tisztogatják (gyümölcs)fáinkat. Amennyiben elkezdtük az etetést, legyen folyamatos, mert ha abbahagyjuk, az etetőre járó madarak pusztulását okozhatjuk.


Különösen örülnek a sok energiát tartalmazó szalonnának, a különböző olajos magvaknak. A napraforgót nagyon szeretik, de bármilyen más olajat tartalmazó magvat szívesen elfogyasztanak.
A kislányok szeretnek fűzni, fűzzünk fel velük egy zsinegre földimogyorót, dióbelet, s ezt a füzért akasszuk ki egy faágra, lehetőleg olyanra, amelyet az ablakból láthatunk.


Etetőnek megteszi egy nagyobb méretű lopótök vagy műanyag flakon, ha oldalába egy megfelelő nagyságú lyukat vágunk, s feltöltjük vegyes telelő eleséggel. Tehetünk bele napraforgót, tökmagot, földimogyorót, kendermagot, de elkelnek a búzaszemek és a kukoricadara is, ha nincs más. Igényesebb és tartósabb megoldás a deszka madáretető.

Kérd a szüleid segítségét!

Nincsenek megjegyzések: