2009. december 11., péntek

Legyél időjárás-jós!Mit üzen a szél iránya?

Ha esetefelé erősödni kezd a szél, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy időjárás-változás várható.
Ha a szél iránya erősen változik, irányt vált, szintén időjárás-változásra lehet számítani.


Vihar közeleg

Ezt úgy tudjuk megállapítani, hogy lemérjük a villámlás és mennydörgés közötti időtartamot másodpercben. A fény sebessége 300 ezer kilométer/másodperc. Így minden másodpercnyi időtartam 1 kilométernyi távolságot jelent.
Ezt tudva 2-3 megfigyelés után már megállapíthatjuk, hogy közeledik vagy távolodik a zivatar. Ez főleg nyílt területen, mezőn, vízen lehet fontos tudnivaló.

Közeledik az eső

Esőre áll az idő, ha a virágok illatát erősebben érezzük, illetve megcsapja orrunkat a "föld szaga". De az is biztos jel, ha sok földigiliszta bújik ki a földből és ha előjönnek a hangyák. A legyek is megérzik az eső közeledtét, ilyenkor elviselhetetlenül szemtelenek lesznek.


A füstifecske alacsonyan száll, az erdei pinty pedig kifejezetten izgága lesz. A kakas is lehet amatőr természetjós, mert, ha napnyugta után kukorékol, akkor szinte biztos, hogy nem múlik el az éjszaka csapadék nélkül.
A havazás biztos jele pedig az, hogyha a nyulak és az apró vadak visszahúzódnak az erdőbe.forrás: aranytarsoly gyermekeknek kiadvány

Nincsenek megjegyzések: