2009. október 6., kedd

A sündisznó


Magyarországon az európai sün honos.
Az európai sün 25-30 cm hosszú, termete zömök, végtagjai rövidek, vaskosak, első lábai erősebbek, mint a hátsók. Ezekkel a rövid, vastag végtagokkal meglepően gyors tud lenni vadászás közben.
Füle oldalt kikandikál a tüske alól, de nem emelkedik ki, pici, apró.
A sün tüskéi tulajdonképpen megvastagodott szőrök. Fekete-barna tőből mere-deznek felfelé, majd kifehérednek és a világos színű csúcs előtt ismét fekete-barnák.
A fején, nyakán, és végtagjain barna a szőre. Hasa barnásszürke.
A sün általában a sűrű bokrok alatt illetve a sövényekben rendezi be tanyáját. Leveleket, szalmát, szénát hord egy mélyedésbe vagy gödörbe a lehajló ágak rejteke alatt. Ha nem talál üreget, maga készít egyet, kb. 30 centiméterre a föld alá. Üregének mindig két nyílása van. Ebben a kényelmes kis otthonban alussza téli álmát.
Általában magányosan él. Gyakori viszont, hogy a hím fészkéhez közel megtaláljuk a nőstény fészkét is, sőt történt már megfigyelés együtt élő párokról. A nőstények 3-6 néha akár 8 kölyköt szülnek, a kis sündisznók vakon születnek, kezdetben fehérek de 24 óra alatt előbújnak tüskéik. A sün nagyon jó vadász. El se hinné róla az ember, hogy a gyors mezei egeret is el tudja kapni. A sün menü: bogarak, csigák, békák, gyík, madártojás, kis madarak, apró rágcsálók, néha gyümölcs is, no meg a vipera. Egyáltalán nem tart a vipera méregfogaitól, szervezete immúnis a veszélyes méreggel szemben. A vipera hiába harapja meg többször is a támadás során, sokkal nagyobb méregadagra van szükség ahhoz, hogy a sün elpusztuljon. Előle viszont egy kígyó se menekülhet.

De ennek a bátor, harcos kis vadásznak is megvannak az ellenségei. Biztosan tudjátok, hogy vészhelyzetben a sün szúrós gombolyaggá gömbölyödik össze, csak a hasa tájékán van egy kis mélyedés, ide szorítja orrát, lábát és pici farkcsonkját. Bizony sokszor nem segít a tüskevértezet, nem ijeszti el vele legnagyobb ellenfeleit, a rókát, az uhu baglyot, a kutyát, és… az embert.
A sünt nagyon nehéz szétfeszíteni tüske-labda helyzetéből. Az embernek kesztyűs kézzel se könnyű. De ha vízbe pottyan vagy folyadék éri, reflexszerűen, azonnal kinyújtózik. Tudja ezt a ravasz róka meg egyik-másik vadászkutya is, az uhu meg hosszú karmai és csőre miatt nem tart a tüskéktől.




Nincsenek megjegyzések: